Cooking authentic Indonesian food at my quint little restaurant in Sanur

Afwisseling is het kruid van het leven


Indonesië is een schatkamer van culinaire diversiteit, waarbij elke regio een uniek gastronomisch avontuur biedt. Van de levendige en aromatische gerechten van Bali tot de rijke en hartige smaken van Java en de pittige geneugten van Sumatra: de Indonesische keuken is een caleidoscoop van smaken en tradities. Op Bali proef je de zoetheid van kokosnoot en de geurige tonen van citroengras, terwijl de Javaanse keuken een symfonie kent van gerechten op basis van soja en de iconische tempeh. Ondertussen staan op de bruisende markten van Sumatra vurige pepers en pittige kruiden centraal. Ga met ons mee op een smaakvolle reis door deze verschillende regio's en ontdek de ingrediënten, technieken en verhalen die de Indonesische keuken tot een waar culinair meesterwerk maken.De Indonesische keuken, waarbij de menukaart praktisch tevens dienst doet als receptenkaart. De meeste gerechten hier zijn zo eenvoudig dat ze zijn vernoemd naar hun hoofdingrediënten en de manier waarop ze worden bereid. Neem bijvoorbeeld 'ayam goreng': het is alsof de maker van het recept alleen maar naar het gerecht keek en zei: 'Nou, het is kip en we gaan het bakken. Dus ayam goreng is het!” Dat is gebraden kip voor degenen die geen vloeiend menu spreken.

Dan is er nog 'mie goreng' – of gebakken noedels voor de noedelliefhebbers onder ons. 'Ikan bakar'? Gegrilde vis. 'Udang-rebus'? Gekookte garnalen. 'Babi panggang'? Geroosterd varken. En laten we ‘tumis kangkung’ niet vergeten, de waterspinazie die in een wok werd rondgegooid.

Als het om kookkunst gaat, hebben Indonesiërs nu een heel arsenaal tot hun beschikking. Je hebt 'goreng' om te frituren – je kunt licht bakken met slechts een klein beetje olie, of helemaal uit de kast komen met frituren. Dan is er 'tumis' voor roerbakken, 'sangrai' voor sauteren, en als het tijd is om de grote wapens tevoorschijn te halen: 'bakar' voor grillen, 'panggang' voor braden of bakken.

Afhankelijk van het gerecht heb je mogelijk een laaiend vuur of een zachte vlam nodig om langzaam te koken. Voor een bord nasi goreng zou je het vuur hoger zetten, maar een traditionele rendang? Dat is een langzame dans van rundvlees, kruiden en kokosmelk totdat alles gekarameliseerd is en de kokosmelk een verdwijnende handeling heeft verricht.

Laten we het hebben over keukenopstellingen. Vroeger stond de traditionele Indonesische ‘dapur’ in het teken van de brandhoutkachel. Tegenwoordig draait het allemaal om gas of elektriciteit. En als het om keukengereedschap gaat, hebben wij alles in huis: wokken, braadpannen, potten, messen, lepels, vorken, hakselaars en de goede oude vijzel en stamper. In het verleden werden specerijen met pure spierkracht gemalen met behulp van een stenen vijzel en stamper. Tegenwoordig hebben de blender en de keukenmachine het overgenomen, maar sommigen zweren nog steeds bij de ouderwetse methode.

Kookwaren hebben ook een upgrade gekregen. Van steen, aardewerk, hout en geweven bamboe of rotan zijn we overgegaan op ijzer, tin, roestvrij staal, aluminium, keramiek, plastic en glas. Het is alsof we van de Flintstones naar de Jetsons in onze keuken zijn gegaan! Dus daar heb je het: een snelle en hopelijk grappige rondleiding door de Indonesische keuken. Geniet van uw maaltijd, of zoals we in Indonesië zeggen: selamat makan!

Different Indonesain dishes

Elke smakelijke maaltijd begint op een traditionele markt in Indonesië


Stap een traditionele Indonesische markt binnen en je staat klaar voor een zintuiglijk avontuur als geen ander. Stel je voor: een bruisende, kleurrijke chaos die je zintuigen prikkelt en je schoenen verdacht vuiler achterlaat dan toen je binnenkwam. Vergeet de ongerepte, antiseptische gangpaden van westerse supermarkten; dit is een plek waar reinheid op de achtergrond kan komen te staan van de opwinding van smaken en afdingen.

Terwijl je door het doolhof van smalle paden navigeert, kom je een kakofonie van geluiden tegen, van verkopers die hun waren schreeuwen tot het geklets van enthousiaste shoppers. De lucht is gevuld met de vermengde geuren van exotische kruiden, scherpe zeevruchten en af en toe een vleugje van iets, nou ja, minder aangenaam. Wees niet verbaasd als je een paar schurkenstaten kip of twee ziet, die op weg zijn naar vrijheid te midden van de drukke menigte.

Nu over afdingen: het is hier praktisch een Olympische sport. Onderhandelen is een kunstvorm en de lokale bevolking neemt het serieus. Bereid u als buitenlander voor op de test. Het is niet ongewoon dat een verkoper u een prijs opgeeft waarmee een kleine expeditie kan worden gefinancierd en vervolgens een pittige onderhandeling kan aangaan die gepaard kan gaan met gelach, geveinsde verontwaardiging en mogelijk wat theater. Maar wees niet bang, want afdingen gaat niet alleen over het krijgen van een goede deal; het is een manier om verbinding te maken met de levendige lokale cultuur en samen te lachen aan de onderhandelingstafel.

Dus omarm de chaos, geniet van de smaken en onthoud dat een beetje vuil op je schoenen een kleine prijs is voor de authentieke Indonesische marktervaring. Wie had gedacht dat boodschappen doen zo leuk kon zijn?